Archief

vrijdag 24 juni

CARGO - HERDENKING NATIONAAL GESCHENK AAN DE ZEE

"Zo bruin bakken we ze niet meer"

Première van de nooit eerder vertoonde documentaire over het Nationaal Geschenk aan de Zee. Aansluitend gaat Menno Grootveld in gesprek met de toenmalige makers en verwante kunstenaars zoals John Körmeling en Zoro Feigl over de functie en betekenis van dit soort kunstprojecten.

In de zomer van 1992 was Nederland in de ban van een opmerkelijk initiatief van de stichting CARGO. Midden op de Afsluitdijk bouwde deze geheimzinnige organisatie het Nationaal Geschenk aan de Zee: een hoogspanningsmast gevuld met 20.000 broden die zou worden afgezonken in de Noordzee. Tegenstanders spraken van milieuvervuiling, voedselverspilling en kerken veroordeelden het evenement als een heidens ritueel.

Documentairemaker Emile van de Griendt filmde het hele project maar kreeg destijds van de initiatiefnemers geen toestemming om de film uit te brengen. Na 25 jaar gaat de opnieuw gemonteerde film 'De Poëzie van de Daad' alsnog in première.

N.a.v. de film wordt met aantal kunstenaars gesproken over de artistieke waarde en maatschappelijke impact van dit soort grootschalige kunstprojecten. Is er tegenwoordig nog ruimte voor deze wijze van kunst bedrijven? Kan kunst de samenleving nog beroeren?

'De Poëzie van de Daad' is na de premiere online te zien. Hou de Facebookpagina en deze site in de gaten voor de link!'

 

Toegang: 10,- (inclusief witbroodje) kids tot 12 gratis