Archief

zondag 22 mei

THEATERVOORSTELLING 'BAGAGE'

De toneelvoorstelling neemt het complexe fenomeen transgenderisme en relaties fragmentarisch onder de loep. Grote levensthema’s zoals geheimhouding en taboes staan centraal, terwijl verlorenheid en eenzaamheid, plezier en genieten, angst en twijfel, verdriet en ontkenning zich als eenheid door het theaterstuk tovert.

Korte inhoud
Op een verlaten perron leest Jacqueline het boek over Aaïcha Bergamin, de eerste transseksuele hoerenmadam op de Amsterdamse wallen. Aaïcha’s leven vertoont wel enkele gelijkenissen met het hare. Al als kind voelde Jaqueline zich in het verkeerde lichaam geboren. Aarzelend zet ze haar eerste stappen naar haar ware identiteit. Haar dameskleding, pruik, schoenen en sieraden verbergt ze in haar oma’s rode koffer op zolder. Ze zoekt hulp bij een coach, gaat naar een dragshowbar, bezoekt een hoer op de wallen en laat zich een make over ondergaan. Haar leven komt in een stroomversnelling als haar rode koffer door haar moeder wordt ontdekt en er volgt een heftige confrontatie met haar vader. Maar voor Jacqueline is er geen weg terug. Ze wil het liefst een operatie en volledig vrouw worden. Maar zal ze werkelijk doorzetten en de zo verlangde steun van haar ouders krijgen?

* kaarten via info@art1nhn.nl
 

In Bagage volgen we Jacqueline op haar zoektocht naar vrouw zijn en haar strijd tegen onbegrip en krijgt ze te maken met discriminatie.
Bagage is niet alleen maar drama, maar zit ook vol humor en soms hilarische momenten. Desiree dello Stiletto en Esther van Cartier zorgen voor de muzikale intermezzo’s. Speciaal voor deze voorstelling schreef Hans Wijtenburg enkele nummers.

Toneelstuk Bagage is een productie van Stichting Transgenders Noord-Holland in samenwerking met Stichting Trans Amsterdam, Travestie Lounge Mariposa en Café de Lellebel.
Regie: Tim de Zwart
Spel: Peter de Gelder, Adinda Snelderwaard, Mary van den Brink, Vera den Adel, Bert Woudstra, Marvin, Zwart, Esther van Cartier, Desiree dello Stiletto, Sandra, Beers, Denice Dest, Janny de Ridder, Ans van der Hall
Zang: Desiree dello Stiletto & Esther van Cartier
Script: Mary van den Brink / Hans Wijtenburg / Bert Woudstra

Toegang: 12,50 vvk - 15,- zaal