Archief

vrijdag 2 dec. 19:00 uur

MEET UP ALKMAAR en Bitterballenfonds

Een beeldhouwwerk van een knielende Hitler werd onlangs verkocht voor 17 miljoen dollar. Is kunst slechts een markt geworden waarbij alleen de bezoekersaantallen van musea tellen of de sterrenstatus van een kunstenaar als Ai Weiwei? Alessandro Baricco, auteur van ‘De Barbaren’, ontwaart echter een nieuw cultuuroptimisme. Kunstenaars van nu dienen zich te engageren met de werkelijkheid om ons heen.

Baricco stelde al in 2006 dat ons huidige cultuurbesef zich in een overgangsfase bevindt: diepgang en bezinning – het verticale – maken plaats voor een brede blik – het horizontale van surfgedrag. Geen reden tot paniek volgens Baricco, want oppervlakkige ervaringen hebben evengoed betekenis. Rest de vraag of hedendaagse beeldend kunstenaars de diepte kunnen of willen vermijden.

Hoogste tijd om in Alkmaar - en waar anders dan in kunstwalhalla HAL 25? - door te praten over de rol van kunst. Over smaak valt niet te twisten, maar er zijn grenzen. Toch? Wij Alkmaarders zelf hebben onlangs het HAL 25 Bitterballenfonds in het leven geroepen: een investering van 2500 euro voor het meest nutteloze initiatief van de stad. Maar wanneer is iets nutteloos, of juist waardevol?

De 2e pitchronde van bovengenoemd Bitterballenfonds is onderdeel van deze bijzondere avond.

Laat u verwonderen, of treedt toe tot het Bitterballenfonds, of laat je stem horen, of luister gewoon, of geef je op om zelf een idee te pitchen ...

Na afloop is er een spetterend optreden van DJ Sfeerbeheer tot rond de klok van 01.00 uur (ook een vorm van kunst).

Kijk hier de uitzending van Tegenlicht nog even terug: http://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/cultuurbarbaren.html

Toegang: VRIJ (tis koud in de hal dus kleed je warm)